Norge – dagens dustete land!

I dag har jeg fått vite at Norge er den uheldige vinneren av «Fossil of the day», altså prisen for å være det mest dustete og blokkerende landet under klimaforhandlingene.

Ikke fordi vi er en svær oljenasjon, men fordi vi visstnok er imot menneskerettighetene! Sammen med oss har vi USA og Saudi Arabia(!!) Det er ikke akkurat gjengen du ønsker å henge med her borte (eller ellers).

fosil

950 miljø- og utviklingsorganisasjoner har stemt frem at Norge, Saudi-Arabia og USA er landene som har gjort mest for å blokkere klimaforhandlingene det siste døgnet. Hvordan gikk dette til?

Jeg søkte råd hos en del av de norske organisasjonene på stedet:

4

 

Folk er ganske forfjameset. Norge er jo definitivt for menneskerettigheter. Det vet vi. Men på et eller annet vis har vi greid å gi inntrykk av at vi ikke er det, og det er jo litt risikabelt midt oppi internasjonale forhandlinger.

Jeg har forstått det slik at dette var et strategisk grep fra Norges side, som slo ganske (les: skikkelig) feil ut. I avtaleteksten er det nemlig en del som heter «Purpose», altså formålet med avtalen. Formålet med avtalen er jo å begrense klimaendringer. Det er i tillegg innmari bra om vi kan begrense klimaendringene på en måte som er i tråd med menneskerettighetene. Det er jeg fan av! Derfor er menneskerettigheter en del av denne «purpose»-delen. Men alle er ikke fan av menneskerettigheter. Saudi-Arabia for eksempel. De norske forhandlerne visste at dette kom til å føre til uendelige timer med krangling og diskusjon, så de foreslo å flytte menneskerettighetene til en annen del av avtalen. Det syntes USA også var en god idé.

Så ble det baluba. Utviklingslandene og en rekke organisasjoner ble sinna. Rasende twittermeldinger ble fyrt av, og så satt vi der med skjegget i postkassen.

Jeg greier enda ikke å si hva jeg mener om det hele.

Mens jeg funderer, kan jeg også melde at jeg traff utenriksminister Børge Brende i dag. Jeg er et godt eksempel på hvordan man ikke bør hilse på en minister:

børge

 

Flaut! Men nok en innholdsrik dag på klimaforhandlingene i Paris, altså. Sees i morgen!