Det er [vanskelig] [utfordrende] [møkk komplisert] å lage en avtale

Ok, så det er helt latterlig komplisert å lage en avtale som alle land i hele verden skal være med på. Jeg har skjønt det nå. Jeg mener… Jeg visste jo det var vanskelig, men jeg har forsøkt å sette meg inn i avtaleteksten, og det gjorde meg helt tussete.

Klimaendringene berører nesten alle deler av verdenssamfunnet vi lever i, så derfor handler forhandlingene om mye mer enn klima.

 

cop_brackets_2

 

Alle disse tingene skal (kanskje) inn i en relativt kort avtaletekst. Gjerne på sånn ca 10 sider. Det er jo et overkommelig og hendig antall.

Akkurat nå er den på 51 sider.

 

cop_brackets_1

 

Teksten er lang, fordi den er full av uenigheter og ulike alternativer til formuleringer. Landene krangler rett og slett om ordene. Det høres kanskje unødvendig pirkete ut, men det er ekstremt viktig. En liten endring i ordlyd kan gjøre at teksten kan tolkes på helt nye måter.

 

cop_brackets_3

 

Uenigheter og alternativer er plassert inni det som kalles ”brackets”. [Eller klammer, som de heter på norsk]

cop_brackets_4

 

Teksten er full av brackets. Alle vil ha med det de synes er riktigst og viktigst.

2

 

Ta hvilken temperaturøkning vi skal for holde oss til, for eksempel. Der ser teksten slik ut:

 

cop_brackets_5

 

De bruker timesvis (eller dagesvis) på å løse opp i dette. Jeg har hørt rykter om at de brukte seks timer bare på å endre åpningssetningen i avtalen.

Men ja, alle disse ulike formuleringene og alternativene skaper en del misforståelser. Nylig skjedde for eksempel dette.

 

cop_brackets_6 copy

cop_brackets_7

Senere fant jeg ut at det var litt mer nyansert.

 

cop_brackets_8

 

Jeg må finne ut av hva dette betyr.

Noen land gjør det hele ekstra vanskelig og tidkrevende. For eksempel Saudi Arabia har vært spesielt lite løsningsorienterte.

 

cop_brackets_9

 

Det er et slags kontrollert kaos, med titalls parallelle møter til enhver tid. Forhandlerne blir slengt rundt mellom møterom, uten at de nødvendigvis er helt sikre på hva de skal der. Stakkars

På fredag skal forhandlerne ha klar en ferdig tekst, som så skal overleveres til det franske presidentskapet (som er de som styrer showet fra neste uke av). Laurent Fabius, klimakonferansens president, begynner å bli desperat.

 

8

 

Kommer teksten til å være forståelig? Vil den være full av brackets og uenigheter? Kommer den til å bli kort nok? Og hvis den blir kort, vil innholdet være bra nok?

Ingen vet.