Siste runde, mye nerver, ny tekst.

I dag morges ble det kun snakket om én ting:

1

 

Vi er inne i den siste og avgjørende runden av klimaforhandlingene. Etter en uke med heftig jobbing, har forhandlerne og ministrene overlevert teksten til det franske presidentskapet. En tekst full av brackets og uenigheter. Den har deretter blitt knadd, klippet og justert av Laurent Fabius og gjengen bak lukkede dører. Ny tekst kom på bordet i dag. For folk flest lå nervene utenpå kroppen. Ikke uten grunn.

I går hadde klima – og miljøminister Tine Sundtoft dette å melde:

 

2

 

Det er grusomt skummelt med ny tekst. Hva kuttes, hva får bli? Hvilken retning går avtalen i?

 

4

 

Organisasjonene på stedet setter inn det siste støtet dette døgnet. De har jobbet beinhardt i tiden før og under forhandlingene, for å påvirke politikerne, så de ikke kræsjer planeten (og oss som bor på den.)

 

5

Demonstrasjoner av ymse sorter ble planlagt:

 

9

 

Vi fikk beskjed om at teksten skulle legges frem klokken 13.00.

 

 

7

Så ja… antiklimaks. Men klokken 15.00 (nesten presis) satt Fabius klar på podiet i den store møtehallen, med en kraftig frisert tekst. 75% av bracketsene (altså uenighetene) er borte. En «bold move», sa Norges forhandlingsleder, Aslak Brun.

Teksten er kortere og mer strukturert. MEN: Den er fortsatt langt ifra ferdig. De største uenighetene gjenstår. Hva skjer med fordeling av utslipp? Hva skjer med finansiering til klimatilpasning og utvikling av grønn energi? Hvem betaler? Hva skjer med tap og skade etter klimakatastrofer? Hva skjer med fordeling mellom rike og fattige land? Hva skjer med hele ambisjonsnivået til avtalen, egentlig? Uvisst. Her er det rom for skikkelig mye krangling.

 

10

 

 

Dette blir et langt langt laaaaaangt døgn for ministerne og forhandlerne. Landene har fått 5 timer på seg til å se igjennom den nye teksten. Deretter skal de møtes i den store plenumssalen for å diskutere. Planen er å starte på side 1, og jobbe seg igjennom avtalen – side for side. Det høres… ja… Jeg er skikkelig glad det ikke er min jobb.

I pressemøtet ble det meldt at Norge, sammen med en rekke andre land, legger ned sterkt press nå i siste runde:

 

11

Hva som egentlig ligger i «ambisiøs» er litt ullent. Det er et ord med mange betydninger her borte.

Sivilsamfunnet er urolige. Avtalen inneholder for mange uenigheter, og tiden er kort. Vil avtalen bli rettferdig, slik den må være for å fungere? Jeg krysser alt som kan krysses!

 

6